Új helyszínen, a dinnyési faluházban kerül megrendezésre az Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma támogatásának köszönhetően az FMH nyári gyöngyfűző tábora. Bogácson már öt alkalommal és egy alkalommal Zamárdiban szerveztünk a korábbi években gyöngyfűző tábort. A kezdetektől fogva következetesen elsődlegesen a gyöngyszövés és gyöngyhímzés különböző technikáival foglalkozunk. E mellett változatlanul a népi motívumok feldolgozása, annak mai használatra való áttervezése a szakmai programunk megoldandó feladata. Igyekeztünk a kalotaszegi (Méra, Magyarvista, Inaktelke) tanulmányutakon megszerzett tudásanyagot továbbadni, illetve elmélyíteni. A táborba a jelentkezés már lezárult és minden hely betelt!

A program közkívánatra kibővült azzal az elemmel, hogy esténként, kizárólag a napi szakmai programon kívül, lehetőséget biztosítottunk arra, hogy a résztvevők segítséget kapjanak sárközi és egyéb népi ékszerek elkészítéséhez is.
A munkát 2024-ben is folytatjuk, a gyöngyszövés és a gyöngyhímzés technikáiban való elmélyülés mellett a népművészeti motívumrendszer térbeli gyöngymunkákon történő megjelenítése felé fordulva. Terveink szerint így kanyarodunk programunkkal a tudatosabb kompozíció szerkesztés és a mintatervezés felé. Természetesen az előző évi gyakorlathoz hasonlóan ebben a táborban is szeretnénk a kalotaszegi tanulmányutak tapasztalatait megosztani a résztvevőkkel, és az azokon elsajátított néprajzi ismereteket, valamint a technikai tudást tovább mélyíteni.

A tábor szakmai programja:

(Az étkezést nem tüntettük fel külön, természetesen lesz minden nap)

  1. július 11.

Délelőtt: Szállás elfoglalása 12 óráig, közös ebéd

Délután: Szakmai program ismertetése, bemutatkozás

Gyöngyözés: irányított munkával medál készítés (torockói hímzésfeldolgozás)

  1. július 12.

Délelőtt: Ament Éva előadása: A színek a magyar népművészetben, helyes színhasználat.

Délután: Gyöngyfűzés a sárközi könyvből

  1. július 13.

Délelőtt: Szakmai előadás: Illés Vanda: Kézműves alkotás tervezése a hímzők szemével; (térhasználat, kompozíció, textúra és a szimbolika összefüggései)

Délután: Gyöngyös „átvetős” kistáska tervezése, egyéni ötletek alapján

  1. július 14.

Délelőtt: Gyöngyfűzés, gyöngyszövés, varrás, az előzetesen megtervezett minta szerint

Délután: Igény szerint: Kirándulás Székesfehérvárra,

vagy előadás „Gyöngy a Kárpát-medence népművészetében” + gyöngyfűzés

  1. július 15.

Délelőtt: Csoportos tervező munka: Hagyományos népi minták feldolgozása mai anyagokra

Délután: Az elkezdett munkák befejezése, kiállítás rendezése

  1. július 16.

10 óráig Táborzárás, hazautazás

 

A programok egy világos, tágas épületben lesznek, és az udvaron is rendelkezésünkre áll egy nagy fedett terület sörpadokkal, kemencével. Egy látványos árnyékos színpad is ki van alakítva a területen.

 

A tábor megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma támogatja.

Kiegészítő információk