A Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásával megvalósult nemezkészítő műhely foglalkozásairól a 2022/23-as évadban

Művelődési házunk a 2022/23-as évadban 300.000 Ft-ot nyert a Csoóri Sándor Alap pályázatán, melyet nemezkészítő műhelyének foglalkozásaira fordított. Köszönjük a Csoóri Sándor Alap, illetve a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő támogatását!

Az elnyert pályázati összeg felhasználásáról szóló beszámolónk a továbbiakban itt olvasható:

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2022-0098 pályázati azonosítójú, Nemezkészítő tehetséggondozó műhely létrehozása az FMH-ban című támogatott programjának megvalósulásáról

Már egy ideje tervezgettük Kovács Annamária népi-kézműves foglalkozásvezetővel egy nemezelő műhely elindítását az FMH-ban, amihez a Csoóri Sándor Alaphoz pályáztunk támogatásért, hogy a programunk a kezdeti időszakban is stabilabb financiális háttérrel rendelkezhessen. A terveink szerint, mivel a fiatalabb korosztálynak és családoknak terveztük főleg elindítani a műhelyt, az őszi időszak kezdetén a Muzsikás táncházunk kézműves foglalkozásainak egy részében is lehetőség volt a nemezelésre és gyűjtöttük az érdeklődők elérhetőségeit, hogy a műhely elindulásakor értesíthessünk minden érdeklődőt. Az ősz végén elhatalmasodó rezsi katasztrófa és pánik sajnos minket sem került el. Ennek következtében a műhely elindítását 2023-ra halasztottuk, mivel 2022. december 19.-2023. február 28. között szinte minden programunk parkoló pályára kényszerült a rezsi takarékossági intézkedések miatt. 2023. március 1-i teljes körű újraindulást követően újra elkezdtük az indítandó nemezelő műhely beharangozását és 2023. április, május és június hónapjaiban elindítottuk végre a saját foglalkozásait a műhelynek, melyre rengeteg érdeklődő volt és többször kellett várólistát indítani.

Elmondhatjuk, hogy nagy sikerrel zajlott és remek hangulatban telt az FMH nemezelő műhelyének három legutóbbi alkalma. A résztvevők inspirációval feltöltve érkeztek, néhányan konkrét kéréssel keresték meg a foglalkozásokat vezető Kovács Annamáriát, amit végül meg is valósítottak. Volt olyan résztvevőnk, aki már nemezelt korábban és elmesélte, milyen tárgyakat készített és hol találkozott ezzel a mesterséggel. Volt, aki most találkozott a gyapjúval először, de nagyon várta már a lehetőséget, hogy elkezdhesse ezt a remek alkotói tevékenységet.

Az érdeklődők megismerkedtek a felhasznált gyapjú tulajdonságaival, előkészítésével, majd a gyapjúból készülő tárgyak történetéről és fajtájáról, a megmunkálás folyamatáról kaptak fontos és érdekes információkat, utána pedig megismerkedtek az elkészítéshez szükséges tárgyakkal és azok szakszerű felhasználásával is.

Az első alkalommal (2023. április 15.) apró tárgyakat, díszeket (kulcstartó), ékszereket (karkötő, nyaklánc, fülbevaló), illetve játékokat (babalabda, kisegér, népi játék) készítettek a résztvevők hengerből és golyókból, melyekhez mindenki választhatott az ízléséhez megfelelő színű gyapjút. A foglalkozás végén gyöngyökkel és egyéb kiegészítőkkel díszítették munkáikat.

A második alkalommal (2023. május 21.) lapnemezeléssel virág formájú kitűzőt készítettek és kicsi üreges nemezből tulipánt alkottak, a közepében a már korábban megtanult kicsi gömbdísszel. A virágaikat gyönggyel, hajgumival és kitűző alappal egészítették ki a résztvevők. Ezen a foglalkozáson már az elmúlt alkalommal tanultakat lehetett gyakorolni, így néhányan készítettek hengerből karkötőket.

A harmadik alkalommal (2023. június 3.) egy közepes üreges tárgyat készítettek a foglalkozáson. Ez a tárgy (egy nemezből készült ékszertartó) a korábban elkészült ékszerek és apró kincsek megőrzésére szolgált. Ezen az alkalmon kicsit többet kellett gyúrni a gyapjúkat és az anyagigény is nagyobb volt, de az eredmény magáért beszélt. Nagyon szép tárgyakat alkottak a résztvevők.

Az elkészült tárgyakat haza lehetett vinni, mindenki jó hangulatban távozott, sokan érdeklődtek, hogy mikor folytatjuk és mikor lesz a következő nemezelés tanfolyam, egyúttal jelezték a részvételüket azon.

A pályázati program célja egy, a Fővárosi Művelődési Házban működő Nemezkészítő tehetséggondozó műhely létrehozása volt, ami elmondható, hogy kiválóan meg is valósult. A nemezkészítés egy olyan hagyományos népművészeti ág, melynek tehetségsegítő vonatkozásai régóta közismertek, hiszen több készséget is fejleszt egyszerre: kitartás/türelem, kreativitás, koncentráció, egyéni kifejezésmód, kéz/ujjak finom mozgásai, két kéz koordinációja. Programunk az egyéni adottságokra alapozva cselekvésközpontú szemléleten alapszik. Az egyén tevékenysége közben szerzett jártasság a képességek fejlődését eredményezi. A fejlődés ütemét elsősorban az adottságok és a motiváció határozzák meg.

A gyapjú érintése, a tudat, hogy egy élő állat szőrét tapinthatja a résztvevő, a meleg vizes, szappanos munka, a látványos eredmény, a rugalmas, játékos alkotási módszer, a színekben rejlő lehetőségek gazdagsága megannyi pozitív és vonzó tulajdonság volt a gyermekeknek. Az elkészült alkotások tapasztalataink szerint sok örömet szereztek az alkotó gyermekek számára.

A műhelyünk munkája már a kezdetek óta kapcsolódott a művelődési házban működő Muzsikás gyerektáncházhoz, hiszen egyrészt a tehetségek azonosítása is elsősorban ebben a körben valósult meg a meghirdetés időszakában, másrészt a résztvevő gyermekek olyan új ismereteket kaptak, amelyek felkelthette mélyebb érdeklődésüket a népi hagyományok iránt is.

A műhely elindítását többek között az is indokolta számunkra, hogy a mai felgyorsult világban muszáj a népi gyökereinkkel, múltunkkal megismertetnünk a gyerekeket, fiatalokat és velük együtt a szüleiket is, mert különben elvész a kultúra, a néphagyomány. A gyermekek kíváncsisága, tisztasága, befogadóképessége által újraéled a régmúlt kultúra, a néphagyomány, a régi kézműves mesterségek, mely hagyományokból merítve új alkotások, ötletek születhetnek és megújulhat a rég elfeledett mesterség. Mindez a nemzeti összetartozásnak is stabil és erős alapja lehet.

A tehetséggondozó műhely munkája elősegítette a népi kultúra ápolását, a nemezkészítés hagyományainak megőrzését és továbbadását. A nemezkészítés ezek mellett egy olyan hagyományos népművészeti ág, melynek tehetségsegítő vonatkozásai régóta közismertek, hiszen több készséget is fejleszt egyszerre: kitartás/türelem, kreativitás, koncentráció, egyéni kifejezésmód, kéz/ujjak finom mozgásai, két kéz koordinációja. Célunk volt a nemezkészítés elméleti és gyakorlati megismertetése a résztvevőkkel, a nemezelési technikák, speciális eszközök és anyagok használatának elsajátítása számukra. A nemez tárgy tervezése, az önálló alkotás iránti vágy felkeltése is sikerrel járt a többség számára, az ehhez szükséges ismeretek, jártasságok, készségek kialakítása szintén megtörtént.

A nemezkészítés a magyarság egyik ősfoglalkozása, a textilművészet legősibb ága. Egy mesterség, amelynek végtelenek a lehetőségei, olyan sok minden készíthető belőle. A nemezkészítésnek megkülönböztethető a szerepe a magyar kultúrában.  Olyan különleges mesterségről van szó, amelynek gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza népünk történetében. A nemez egy csodás anyag, egy lenyűgöző technika, már az is varázslatos, ahogy a kezünk alatt létrejön az alkotás. Európai újrafelfedezése óta sok év eltelt, mégis megmaradtak a hagyományos motívumok és formák, mellette viszont új formák, változatos színek és formavilággal is kiegészült a nemezművesség. 

Elmondhatjuk, hogy nagy sikerrel zajlott le az indulása az FMH nemezelő műhelyének és a remek hangulatban telt három legutóbbi alkalom visszajelzései biztató folytatást jósolnak számunkra, ami azt jelenti, hogy az igények helyes felmérése mellett a foglalkozások ősztől folytatódnak. Ez azért is nagyon fontos számunkra, mert egy újabb népes hagyományőrző közösség alapjait rakhatja le az intézményben.

    

  

 A TEMI FMH nemezkészítő műhelye foglalkozásainak támogatója a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő és a Csoóri Sándor Program.

NKTK logo

Kiegészítő információk