A Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásával megvalósult táncházi programok a 2022/23-as évadban

Művelődési házunk a 2022/23-as évadban 1.400.000 Ft-ot nyert a Csoóri Sándor Alap pályázatán, melyet táncházi programok megvalósítására fordított. Köszönjük a Csoóri Sándor Alap, illetve a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő támogatását!

Az elnyert pályázati összeg felhasználásáról szóló beszámolónk a továbbiakban itt olvasható:

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete CSSP-TANCHAZ-2022-0170 pályázati azonosítójú, Táncházi és népzenei hagyományaink ápolása és megőrzése az FMH-ban című támogatott programjának megvalósulásáról

A támogatási időszakban három táncházunk megvalósításához járult hozzá szorosan a Csoóri Sándor Alap által nyújtott támogatás.

  1. Muzsikás gyerektáncház

A Muzsikás gyerektáncházban a gyerekek és a kísérőik megismerkedhettek az autentikus magyar népzenével: a népzene, a néptánc, továbbá a kézműves foglalkozás által felelevenedtek a hagyományos népszokások is. Az értékek átörökítése mellett a táncház kiváló alkalmat teremtett a gyerekeknek és felnőtteknek az ismerkedésre, a gyerektáncház állandó találkozóhelyként is szolgál már egy ideje többeknek a visszajelzések és a látogatókkal folytatott beszélgetések alapján. A táncház programja szinte minden héten ugyanúgy állt össze, ez a kiszámíthatóság állandóságot jelentett, biztonságot nyújtott a célközönségüknek. A Muzsikás gyerektáncház átlagos látogatottsága kb. 100 főre volt tehető a támogatási időszakban. A Kossuth-díjas Muzsikás együttes tagjai, az elismert táncházvezetők és népi játszóházvezető jelenléte biztosította azt, hogy a látogatók hétről hétre magas színvonalú program részeseivé válhattak.

A tanévhez igazodó Muzsikás gyerektáncház 2022. szeptember és 2023. május közötti időszakban keddenként 17:00 órakor kézműves foglalkozással kezdődött, Kovács Annamária kézműves, népijátszóház-vezető várta a gyerekeket és kísérőiket a táncház végéig. Népszerű volt ebben az évadban is a kézműves foglalkozás, ahol az ünnepkörökhöz kötődő ötletes tárgyakat készíthettek el – elsősorban természetes anyagokat felhasználva – a kicsik és nagyok egyaránt. A szigorúbb táncházi rész minden alkalommal daltanítással, közös játékkal kezdődött, az éneklést követte a tánctanítás. A táncházvezetők (Littner Anita és Kovács Zsuzsánna néptáncoktatók) a gyerekek életkorát figyelembe véve mutattak, tanítottak tánclépéseket. Aztán a táncolást egy csendesebb rész követte, amikor mondókák, versek hangzottak el. Utána újra tánc következett, majd a közönség leült és Bödőcs Zoltán bemutatott egy-egy alkalomhoz illő táncot, illetve Sipos Mihály, a Muzsikás együttes prímása a táncház végén elhangzó népzenékről beszélt.

A Csoóri Sándor Alap támogatása tette lehetővé azt, hogy továbbra is nagyon kedvező áron kínálhattuk a belépőjegyet, így minél többen részt vehettek a táncházon, minél szélesebb körből, valamint a nagycsaládosoknak külön kedvezményeket tudtunk így nyújtani. A neves népzenészek, néptáncosok, oktatók tiszteletdíjának zavartalan kifizetését is a Csoóri Sándor Alap támogatása tette lehetővé számunkra.

Muzsikás gyerektáncház – a támogatási időszakban megvalósult táncházi alkalmak:

  1. szeptember: 4 alkalom; 2022. október: 4 alkalom; 2022. november: 4 alkalom; 2022. december: 2 alkalom; 2023. március: 4 alkalom; 2023. április: 4 alkalom; 2023. május: 5 alkalom

Összesített látogatói létszám a támogatási időszak alatt: kb. 3 100 fő volt

 

  1. Moldvai csángó és gyimesi/felcsíki táncház  

A Moldvai csángó és gyimesi/felcsíki táncházban kéthetente szombaton zenél t a Sültü Zenekar és a Pesti Csángók Baráti Társaság Zenekar a következő menetrend szerint:

19:00–21:00 – GYIMESI/FELCSÍKI táncház folyamatos tánctanítással kezdőknek és haladóknak. Zenélt a Pesti Csángók Baráti Társaság Zenekar, táncot tanítottak Tündik Tamás (gyimesi és felcsíki), Antal Zalán (gyimesi), Ladányi Tamás (felcsíki). A Pesti Csángók Baráti Társaság Zenekar felcsíki és gyimesi gardonos muzsikát játszik, a gazdagabb vonós dallamrepertoárt a régiesebb furulyás hangzással fűszerezve. Egy szűkebb speciális közönségréteg táncházi igényeit szolgálja ki az általuk jegyzett blokk.

21:00–23:40 – MOLDVAI táncház a Sültü Zenekarral. A szünetben énektanításról gondoskodtak: Szilágyi Angelika (ének), Benkő András (koboz, ének). A Sültü Zenekar idős csángó mesterektől tanult hagyományos moldvai csángó és gyimesi népzenét játszik. A zenekar 1997-ben alakult és 2003 óta (kisebb megszakítással) társzenekarokkal tart kéthetente szombaton csángó táncházat a TEMI Fővárosi Művelődési Házában (FMH), amely a művelődési ház egyik leglátogatottabb népzenei eseménye. A moldvai táncházban a Csík faluból származó Szilágyi Angelika amellett, hogy énekeket tanított, bepillantást engedett a csángók mindennapjaiba, mesélt a csángó népszokásokról, ünnepekről is.

Moldvai csángó és gyimesi/felcsíki táncház – a támogatási időszakban megvalósult táncházi alkalmak:

  1. szeptember: 2 alkalom; 2022. október: 3 alkalom; 2022. november: 2 alkalom; 2022. december: 2 alkalom; 2023. március: 2 alkalom; 2023. április: 3 alkalom; 2023. május: 3 alkalom; 2023. június: 2 alkalom

Összesített látogatói létszám a támogatási időszak alatt: kb. 1 500 fő

 

  1. Balkáni táncház

A Nevetek zenekar a balkáni zene sokféleségét bemutatva tartotta meg táncházait, amelyeken tánc- és daltanítás, koncert és össztánc szerepelt, olykor érdekes balkáni népszokások bemutatásával. A Nevetek zenekar balkán táncházában a makedón, görög, szerb, bolgár, trák, örmény táncoké a főszerep. Rengeteg új dalra és táncra, tánctanításra számíthatnak minden alkalommal a résztvevők. A zenekar tagjainak életét hosszú évtizedek óta áthatja a balkáni zene és tánc szeretete. Repertoárjukban főleg azok a zenék szerepelnek, amelyekre táncolni ők is szeretnek: többek között macedón, szerb, görög, bolgár, horvát tájegységekről válogatták ki a kedvenceiket. A még fiatal balkáni táncházunkat havonta, minden második pénteken tartottuk az FMH-ban és az elszámolási időszakban is stabilan megtartotta, már a kezdetben is lelkes és népes, látogatótáborát.

Balkáni táncház – a támogatási időszakban megvalósult táncházi alkalmak:

  1. szeptember: 1 alkalom; 2022. október: 1 alkalom; 2022. november: 1 alkalom; 2022. december: 1 alkalom; 2023. március: 1 alkalom; 2023. április: 1 alkalom; 2023. május: 1 alkalom; 2023. június: 1 alkalom

Összesített látogatói létszám a támogatási időszak alatt: kb. 450 fő

 

Bizonyos népszokások a naptári ünnepekhez, más tradíciók a családi ünnepekhez kötődnek. A táncházak tematikája részben a hagyományos ünnepekhez (Szent Mihály napja, Szent Márton napja, karácsony, farsang, húsvét, Szent György napja, pünkösd stb.) is kapcsolódott.

Az igazsághoz tartozik, hogy ebben az évadban sajnos a megemelkedett rezsi árak miatt 2023. január-február hónapban szüneteltettük a programjaink nagy részét, amely a táncházakat is érintette, így kevesebb alkalom és kevesebb látogató volt statisztikailag, mint előző évben, míg részarányosan viszont emelkedő tendenciát mutattak a táncházaink továbbra is.

A kért támogatás szakmai hasznosulása: A Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásának elnyerésével folytatódhatott az az öt évtizedes munka, melyet a Muzsikás Együttes és a Fővárosi Művelődési Ház közösen folytat a táncházmozgalom továbbélése és a hagyományok átörökítése céljából, a fiatalok nemzeti összetartozás tudatának erősítése és a néphagyományaink megismerése, megismertetése terén. A támogatással lehetőség nyílt a táncházi zenekarok, táncházvezetők és a kézművesfoglalkozás-vezető méltányos díjazására, a táncházak hirdetési- és reklámköltségeinek fedezésére, az évad biztonságos, nyugodt tervezésére.

Elindíthattunk és megerősíthettünk egy újabb táncházat, amely már így két éve stabil alapokon nyugodhatott és sikerült megszilárdítani egy újabb közönségréteget ez által. Elmondhatjuk, hogy a támogatás révén a Moldvai csángó és gyimesi táncházunk eseményeire további csángó zenészeket, hagyományőrzőket, táncosokat vagy énekeseket hívhattunk el, hisz általuk ismerhető meg hitelesen a csángók különleges világa, hagyományai és szokásai, melyek így szélesebb körben is ismertebbé, népszerűbbé válhatnak.

A TEMI FMH táncházainak támogatója a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő és a Csoóri Sándor Program.

NKTK logo

Kiegészítő információk