Muzsikás gyerektáncház, Moldvai csángó és gyimesi/felcsíki táncház

A Muzsikás gyerektáncház, valamint a Moldvai csángó és gyimesi/felcsíki táncház az FMH kiemelt táncházi programjai közé tartoznak. A Muzsikás gyerektáncházban a gyerekek és a kísérőik megismerkedhettek az autentikus magyar népzenével – a mesék, a zene, a tánc, továbbá a kézműves foglalkozás által felelevenedtek a hagyományos népszokások.
A Muzsikás gyerektáncház keddenként 17:00 órakor kézműves foglalkozással kezdődött. Gerencsér Valéria kézművesfoglalkozás-vezető várta az érdeklődőket a táncház végéig. Nagy a népszerűsége a kézműves foglalkozásnak, ahol az ünnepkörökhöz kötődő ötletes tárgyakat készíthettek el – természetes anyagokat felhasználva – a kicsik és nagyok egyaránt.

A táncház daltanítással kezdődött, az éneklést követte a tánctanítás. A táncházvezetők (Littner Anita, Vojtek Attila, 2020 elejétől Rásó Barnabás, alkalmanként Kovács Zsuzsánna) a gyerekek életkorát figyelembe véve mutattak, tanítottak tánclépéseket, a táncolást egy csendesebb rész követett, amikor mondókák és versek hangzottak el. Utána újra tánc következett, majd ülve Sipos Mihály, a Muzsikás együttes prímása népdalokat tanított és a táncház közös énekléssel zárult.

Megvalósult táncházi alkalmak:

- 2019. szeptember: 3 alkalom
- 2019. október: 5 alkalom
- 2019. november: 4 alkalom
- 2019. december: 3 alkalom
- 2020. január: 4 alkalom
- 2020. február: 4 alkalom
- 2020. március: 2 alkalom

Összesített látogatói létszám 2019 szeptemberétől 2020 márciusáig: 3547 fő
A koronavírus-járvány miatt a tervezettnél kevesebb alkalommal valósulhatott meg a táncház, június végi zárás helyett 2020. március 10-én rendeztük meg az utolsó táncházat az évadban.


A Moldvai csángó és gyimesi/felcsíki táncházban kéthetente szombatonként zenélt a Sültü Zenekar és a Pesti Csángók Baráti Társaság Zenekar. Az eredeti moldvai csángó népzenét játszó Sültü Zenekar 1991-ben alakult Budapesten, az Óbudai Népzenei Iskola növendékeiből. Tagjai a jelenlegi felállásban 1998 óta muzsikálnak együtt. Több mint egy évtizede a zenekar tagja Szilágyi Angelika csángó énekes is, a moldvai Csík faluból.
A Pesti Csángók Baráti Társaság Zenekar felcsíki és gyimesi gardonyos muzsikát játszik a gazdagabb vonós dallamrepertoárt a régiesebb furulyás hangzással is fűszerezve.

A táncházban 19:00 órától 21:00 óráig a Pesti Csángók Baráti Társaság Zenekar gyimesi, illetve felcsíki zenét játszott, Tündik Tamás házigazda pedig táncot tanított kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A gyimesi/felcsíki táncházat 21:00 órától 23:40-ig a moldvai táncház követte, amelyen a Sültü Zenekar játszott moldvai csángó zenét. A szünetben Szilágyi Angelika (ének) Benkő Andrással (koboz) énekeket tanított a résztvevőknek, valamint a csángó Szilágyi Angelika mesélt gyermekkoráról, bemutatva a csángók mindennapjait, ünnepeit, hagyományait és népszokásait.

Megvalósult táncházi alkalmak:

- 2019. szeptember: 2 alkalom
- 2019. október: 2 alkalom
- 2019. november: 2 alkalom
- 2019. december: 3 alkalom
- 2020. január: 2 alkalom
- 2020. február: 3 alkalom
- 2020. március: 0 alkalom

Összesített látogatói létszám 2019 szeptemberétől 2020 márciusáig: 986 fő
A koronavírus-járvány miatt a tervezettnél kevesebb alkalommal valósulhatott meg a táncház, a június végi zárás helyett 2020. február 29-én rendeztük meg az utolsó táncházat az évadban.

A Muzsikás gyerektáncház és a Moldvai csángó és gyimesi/felcsíki táncház megvalósulását a Csoóri Sándor Alap támogatta.

 

 

 

Kiegészítő információk